Kuzey Avrupa'nın tasarım anlamında en önemli etkinliklerinden biri olan Dutch Design Week 19-27 Ekim tarihlerinde, her yıl olduğu gibi Hollanda'nın güneyinde bulunan Eindhoven şehrinde gerçekleşti. Etkinliğin bu yıl teması olan Real-Unreal (Gerçek-Gerçekdışı) başlığı altında yaklaşık kırk farklı disiplinden 2600 tasarımcı, "Gerçek" olarak kabul ettiğimiz pek çok kavramı sorgulayarak ve bu kavramlara meydan okuyan farklı bir gerçeklik ve gelecek nasıl olur, nasıl olmalı sorularına cevaplar arayaran projeler, tasarımlar sundular. DDW, Eindhoven'da 110'dan fazla noktada, şehrin tamamına yayılan sergi, konuşma, atölye, seminer, film gösterimi gibi çeşitli etkinliklerle ilgilileriyle buluştu. Gerçek-Gerçekdışı temasının çalışma konuları, Thriving Planet (Gelişen Dünya), Digital Future (Dijital Gelecek), Equal Society (Sosyal Eşitlilik), Health&Wellbeing (Sağlıklı Yaşam), Living Envoriment (Yaşadığımız Çevre) başlıklarıydı. Tasarımcılar çalışmalarını, bu konularda farklı fikirler geliştirerek çeşitli ürün, sergi ve ziyaretçilerin de kimi zaman deneyimleyebildiği, araştımanın bir parçası olan oyun, etkinliklerle realize etmişlerdi.
Öğrenci projelerine de çokça alan açan DDW' de tasarımcılar, bildiğimiz ve sorgusuzca kabul ettiğimiz özellikle dünyaya ve dolayısıyla insana uzun vadede hizmet etmeyen alışkanlıklara, malzemelere, düşünce biçimlerine hem eleştirel bir bakış açısı getiriyor, hem de bu alışkanlıkları değiştirebilmenin olabilirliğini ve dünyaya insana zarar veren malzemelerin yerini alabilecek alternatiflerini araştırıyor, yeni yollar arıyor. Tasarımcılar, şuursuzca üretilen ve tüketilen, gerçek anlamda dünya üzerinde kısa sürelerde yok olamayan, plastik ve fosil yakıt kaynaklı giysiler, ayakkabılar, eşyalar, mobilyalar yerine tamamen doğadan gelen yünden, yosunlardan, mantarlardan, bitki liflerinden üretilmiş tasarımların nasıl olabileceğini kimi zaman el yapımı ürünlerle, kimi zaman 3d printer gibi teknolojik yöntemler kullanılarak üretilmiş tasarımlarla ziyaretçilere sunuyor. Bunun yanında denim atıkları, kumaş atıkları, plastik atıkları gibi geri dönüştürülmüş malzemelerden, üretilmiş pek çok tasarıma da yer veriliyor. Bu anlamda, yüksek ısıl işlemlerle üretildiği için karbondioksit emisyonu yüksek olan beton, çelik, tuğla, yalıtım malzemeri gibi yapı malzemelerine alternatif olabilecek, ahşap, saman gibi malzemelerden yapılmış prefabrik bir yapı hem düşündürücü hem etkileyiciydi. Binada kullanılan malzemelerin geri dönüşüme uygun ve ileri dönüştürülebilir malzemeler olmasının önemi de vurgulanıyordu.
DDW sunduğu ürünlerin tasarım değerlerinden ziyade, ziyaretçilerine özellikle tasarımcılara ve kendi alanlarında kreatif olan üreticilere kullandıkları malzemenin önemini hatırlatan ve üretilen ürünlerin iş çıktısının yaşam biçimine etkisini ve yaşadığımız dünyayla olan ilişkisinin de tasarım süreçlerinde gözetilmesi gerekliliğini vurgulayan bir bakış açısını sunuyor, tasarımcılara bu anlamda farklı sorumluluklar yüklüyor. Yüzyıllardır dünyada hakim ve üstün canlı olduğunu varsayan insanların varlığı, kendi ve tüm dünya için tehdit oluşturmasına yol açan döngüsel olmayan sistemin farklı bir bakış açısıyla ele alınma gerekliliği tasarımın en önemli kaygılarından biri haline gelmiş görünüyor.
DDW 2024 gerçekleşen sergileri, etkinlikleri aşağıda ki linkten inceleyebilirsiniz:
Eindhoven şehri ile ilgili daha fazla bilgiye aşağıda ki linkten ulaşabilirsiniz:
https://www.thisiseindhoven.com/en
Biobased Bina ile ilgili daha fazla bilgiye edinmek için;
https://ddw.nl/en/programme/11684/opschalen-van-biobased-bouwen-met-stro-en-hout
Hazırlayan : Melika Özer